Mögel
Mögel omfattar en stor samling av fungi, som har mycket gemensamt med varandra. Bland annat kräver de ett fuktigt klimat för att kunna växa och trivas, och använder sig av organiska materia som matkälla.
Någonting gemensamt för mögelen är att de kan påverka vardagen på tråkigs sätt. Det är på grund av sporerna och gifterna, som mögelen utsöndrar.
Här kan du hitta mer information om mögel.
Mögel finns överallt i naturen, och därför är det lätt för sporerna att hitta sin väg in i byggnader, tex. när fönstrerna öppnas, eller om sporerna fastnar på kläderna. Vid lätt tillgång till fukt, och organisk materia för sin näring, kan dessa sporer lätt utveckla sig till nya svampar. Sporerna kan till och med hitta sin väg in genom frukt, husväxter, eller nya möbler. Sydeuropeiska mögeltyper kan trivas bra i inomhusförhållanden.
Om det inte finns tillräckligt med fukt, kommer dessa sporer inte kunna växa, och därför märks de oftast inte. Vid nästa rengöringen försvinner de vanligast.
Mögel växer i kolonier som tunna, förgrenade tråd (hyfer). Dessa hyfer bildar tillsammans svampens såkallade mycelium.
Under de rätta förhållanden, kommer sporer bildas, typ som frön eller säd. Dessa sprids via luften. Om dessa sporer landar på ett ställe med fukt och näring, kommer de spira och bilda nytt mycelium. Nya kolonier kan även uppstå om myceliumbitar frigörs i luften.
Får man otur och får en vattenskada, kan ett mögelangrepp uppstå inom några veckor.
Om mögel ska kunna växa, krävs syre, näring, och fukt. I en normal byggnad kommer det alltid finnas syre och näring, organisk materia oftast som damm. Om det plötsligt finns mycket fukt, kommer mögel att kunna växa.
Eftersom mögel finns överallt i naturen, kommer deras sporer oavsett ta sig in i hus. Om det finns syre, näring, och fukt, kommer dessa sporer spira och växa.
Mögel lever på organisk materia, och därför kommer normalt hittas i och på saker som trä, färg, tapeter, och damm. På stenull kan mögel även uppstå, om det finns tillräckligt med fukt och damm.
Mögel finns överallt i naturen, och kan växa på både jord och växtdelar. Mögel utsöndrar sporer som kan vara så små att de är osynliga för det blotta ögat. Dessa sporer hittar så sån väg in i byggnader, där de kan vidareutveckla sig till svampar på ytor som har varit fuktiga ett tag.
Mögel trivs bäst i fuktiga områden. Därför är det störst risk att mögel växer i källaren, vinden, badrum, och andra ställen som utsätts mycket för fukt.
Under de rätta förhållanden – när det finns värme, fukt, och näring – inom en eller två veckor, kommer mögelen kunna etablera sig.
Mögel och sina sporer frigör många olika ämnen. Många mögeltyper kan framkalla allergier, och några andra typer kan tillverka gifter (toxiner) som kan leda till sjukdom. I värsta fall kan de orsaka permanenta skador.
Inte alla mögeltyper orsakar obehag hos människor. Till exempel får Roquefortosten sin särskilda smak från en blå mögel (Penicillium roqueforti) som tillsätts under tillverkningen. Upptäcker du dock att mögel finns i din bostad eller kontoret, ska den alltid avlägsnas.
Mögel kan orsaka många besvär. Huvudvärk, andningsbesvär, och allergiliknande obehag kan orsakas av mögel.
Besvären, som personer som redan lider av astma har, kan förvärras. I värsta fall kan mögel även orsaka allergier och astma.
Svartmögel kan orsaka olika fysiska gener. T.ex kan de orsaka huvudvärk, andningsbesvär och ge många andra symptomer, som kan likna allergiska reaktioner.
Möglet kan dessutom också förvärra symptomerna hos en person, som i förvägen lider av astma. I värsta fall kan svartmögel också orsaka astma och kronisk allergier.
Alla mögel utsöndrar sporer, men inte alla tillverkar giftiga ämnen. Om det dock är fuktigt under lång tid, kommer det växa till och med hussvamp och källarsvamp utöver de befintliga mögelangreppen.
Hussvamp och källarsvamp ska uppmärksammas, eftersom de kan bryta ner träkonstruktioner i huset, och även sprida sig ganska bra i en byggnad.
Symptomer på hösnuva kan skyllas på allergier utlösta av dammkvalster, pälsdjur, och mögelsporer. Mögelsporer sprider sig ut på samma sätt som växtpollen, och de kan orsaka hösnuva såsom pollen.
I alla fall motsvarar mögelsporerna växtfrön, för dessa sporer redan kan bilda nya tillväxter.
Det är släkten Alternaria och Cladosporium, släkten som står för majoriteten av de vanligaste mögelsporer som finns utomhus, som kan framkalla hösnuva eller andra allergiska reaktioner. Även om dessa två släkten orsakar det mesta av besvären, kan obehag orsakade av Aspergillus och Penicillium ganska vanliga. Likaväl kan mögeltyper som Botrytis och Mucor orsaka hösnuva.
Lider du av hösnuva, eller upplever sådana symptomer under pollensäsongen, kan det vara bra att veta mängden av pollen och sporer i luften.
Mögel kan orsaka många besvär. Huvudvärk, andningsbesvär, och allergiliknande obehag kan orsakas av mögel.
Besvären, som personer som redan lider av astma har, kan förvärras. I värsta fall kan mögel även orsaka allergier och astma.
Vi människor är olika, och behöver inte reagera likadant, eller alls emot gifterna som mögeltyperna utsöndrar. Vissa människor är helt enkelt känsligare än andra. Prata med din läkare för att diskutera om hur mögelen kanske påverkar just dig.
Vi rådger att man alltid avlägsnar mögelangreppet så fort man upptäcker det – och åtgärda orsaken till tillväxten. De flesta människor kommer inte påverkas av tex. en liten koloni mellan kakelplattorna i badrummet. Om de dock växer mer än det, ska de såklart åtgärdas.
Mögel kan finnas i ställen där de inte direkt syns, som i tapeter och bakom paneler. Angreppen upptäcks först om tapetet lossnar sig eller om det börjar att lukta illa.
Inte alltid, men flera arter utlöser en möglig lukt.
Mögel finns i oberäkneliga former och storlekar. Inomhus kan mögel ofta se ut som gröna, vita, bruna, eller svarta prickar, eller plättlicknande föremål.
En julgran kan bära mögelsporer in med sig. DNA-analyser utfört av den danska utvecklings- och analysföretag HouseTest visar att det också kan finnas mycket mögel i granen.
Med mögelsporerna redan inne, ska det bara finnas tillräckligt med fukt innan dessa utvecklar sig till hälsoskadliga mögelangrepp.
I analyserna visades också arter som kan orsaka irritationer. Bland dem finns Cladosporium som ofta kopplas till hösnuvaliknande symptom. Aspergillus och Penicillium är också med, och dessa kan orsaka problem hos många människor.
Det kommer dock finnas få som kommer avstå från julgranen eller liknande för julen. Därför finns dessa råd man kan följa:
- Undvika att julgranen torkas ut helt, innan man blir av med julgranen. Torkade grandelar är dem som kan sprida ut sporerna bäst.
- Sänka luftfuktigheten i lokalen, annars kommer mögelangreppet att kunna utveckla sig.
- Låta ventilationen köra, särskilt när man lagar mat. Man kan också använda lock för att hålla luftfuktigheten nere.
- Lufta ut då och då.
- Tvätt ska torkas utomhus, eller i torktumlaren som blåser ut luften utomhus, har kondensator eller har vattensamlare eftersom våta tyg leder till ganska stora luftfuktighetsnivåer.
Svartmögel kan finnas i många olika former, storlekar och färger. Inomhus brukar svartmögel vanligtvis visa sig som gröna, svarta, bruna eller vita fläckar/mögelfläckar/fuktfläckar.
Svartmögel kan producera giftiga kemikalier som sprids i luften och kan orsaka hälsoproblem såsom allergier, kroniska lungproblem och cancer. Svartmögel är farligt när man andas in dess giftiga sporer.
Om du har hittat svartmögel i din bostad borde du söka sanering direkt, det är mycket farligt att bo i en byggnad med svartmögel över längre tidsperioder. Symptomer för att svartmögel finns i din omgivning kan vara huvudvärk, illamående, yrsel och irritation i ögonen.
Svartmögel kan sätta sig i kläder och har en väldigt distinkt lukt, många beskriver den som unken och väldigt lik doften från en gammal stuga eller källare. Om du tror att dina kläder är täckta av svartmögel så går det att få bort det genom att tvätta plaggen i en hög temperatur.
Ja, du måste ta bort svartmöglet. Det är farligt att vistas i lokaler där svartmögel finns. I värsta fall så kan svartmögel orsaka kroniska lungproblem och cancer.
Dött svartmögel har ett fjälligt, puder likt utseende. För att veta om de är dött ta en borste och borsta lätt över ytan. Om det borstas bort utan problem är de sannolikt dött. Det är viktigt att använda mask när du borstar ytan då dammet kan ge stora hälsobesvär om man andas in det.
Det är alltid svårt att estimera en sanerings tid för svartmögel då det finns många faktorer så som materialet möglet växer på, hur länge de varit där, vad för typ av svartmögel der rör sig om och över hur stor yta möglet har spridit sig. En bra början för att estimera en sanerings tid är med ett mögeltest.
Ja, du kan testa för både synligt och dolt svartmögel. Vi erbjuder också båda typer av test, i flera olika versioner och prisklasser.
Här kan du se vårt urval av test för synligt och dolt svartmögel.
Mögel gömmer sig oftai byggnadens konstruktion (dolt mögel). Därmed är det inte möjligt att hitta mögelangreppet genom traditionella metoder, om man inte river upp konstruktionen, såkallade destruktiva undersökningar.
Även om mögelangreppet är dolt, kommer det ändå söndra ut sporer och gifter in i huset. De kommer samlas i dammet, och det gör det möjligt för dammet att analyseras för mögel-DNA.
DNA-analysen är både mycket känsligt och noggrant. På envåningsbyggnader med upp till 150 m² yta räcker ett test. Det är med antagandet att du utför testet så centralt som möjligt i byggnaden.
I större byggnader bör ett test utföras för varje 150 m². I flervåningsbyggnader bör det utföras ett test för varje våning.
Du bör göra testen så centralt som möjligt inne i hemmet/byggnaden, t.ex. vardagsrummet. Har du misstanke om att svartmögel är i ett specifikt rum/lokal, bör du göra testet där inne.
Du får normalt en rapport inom 3-4 dagar efter provet tas emot i laboratoriumet. Rapporten skickas till mejladressen som du skrev in i samband med din beställning.
Visar analysrapporten att det finns tecken på en tillväxt av mögel i byggnaden, bör du överväga att utföra en mer grundligare undersökning av problemet och dess omfattning. Angreppets ursprung kan också undersökas. Dessutom kommer du också få råd om hur man tar bort mögelangreppet, och hur man förebygger framtida mögelangrepp.
Om det finns svartmögel i byggnaden, bör det tas bort så fort som möjligt. Om det handlar om ett mindre och tvättbart område, t.ex. fogar och fönsterkarmar, som har svartmögel, kan du vanligtvis själv rensa det bort.
Finns det mer än blott ett mindre angrepp av svartmögel, bör du överlämna uppgiften till de professionella. På det sättet kan du dels vara säker på att bli helt av med problemet, men också att uppgiften blir löst på ett säkert sätt.
Om du själv tvättar bort svartmöglet, bör du använda dig av professionella och miljövänliga rengöringsprodukter.
Om det finns svartmögel i byggnaden, bör det tas bort så fort som möjligt. Om det handlar om ett mindre och tvättbart område, t.ex. fogar och fönsterkarmar, som har svartmögel, kan du vanligtvis själv rensa det bort.
Finns det mer än blott ett mindre angrepp av svartmögel, bör du överlämna uppgiften till de professionella. På det sättet kan du dels vara säker på att bli helt av med problemet, men också att uppgiften blir löst på ett säkert sätt.
Om du själv tvättar bort svartmöglet, bör du använda dig av professionella och miljövänliga rengöringsprodukter.
Om du själv påbörjar bekämpningen av svartmögel problemet, rekommenderar vi att du följer dessa steg:
Hitta orsaken: Undersök hela rummet/byggnaden ordentligt. Finns det t.ex vattenläckor, stoppade avgasrör eller möbler som står mot kalla ytterväggar? Ventileras det ordentligt, minst två gånger om dagen? Är köksfläkten tänd under matlagningen? Blir kläderna torkade utomhus eller i en torktumlare? Se till, att dessa saker alltid är som de ska.
Ta bort orsaken: När anledningen till svartmöglet, ska tas bort. Annars kommer det fortsatt finns bra växtvillkor för svartmöglet.
Ta bort möglet: Om svartmöglet endast täcker ett litet arial, kan du själv rengöra området. Du bör använda ett desinficerande rengöringsmedel som kan ta bort möglet.
Täcker svartmöglet ett större område, bör du överlämna uppgiften till de professionella. På det sättet kan du dels vara säker på att bli helt av med problemet och att uppgiften blir löst på ett säkert sätt.
Självkontroll: Efter rensningen av svartmöglet, bör det säkras att området är helt fritt från svartmögel – annars måste rensningen och kontrollen av om svartmöglet är borta, repeteras. Till kontrolleringen kan man t.ex. använda PRO-Clean testet.
Efterbehandling: Når området är helt fritt för svartmögel, är det ofta nödvändigt att efterbehandla med ett medel, så att man kan förebygga växt av svartmögel i framtiden.
Om det handlar om ett mindre och tvättbart område, som är infekterad med svartmögel, kan du ofta själv tvätta bort det. Det kan t.ex. vara svartmögel i fogar och fönsterkarmar samt på flisor och mindre områden på väggar, där du själv kan ta bort svartmöglet.
Finns det mer än bara ett litet område som är infekterad av svartmögel, bör du lämna uppgiften till de professionella. Så kan du dels vara säker på att bli helt av med problemet men också att uppgiften blir löst på ett säkert sätt.
Radon
Radon är ett gasformigt radioaktivt grundämne som uppträder naturligt i varierande mängder under marken. Gasen kan tränga sig in i byggnader och blanda sig med inandningsluften. Läs mycket mer om radon.
Om man andas in luft med radon kan skadliga radioaktiva biprodukter utlösas in i lungvävnaden, och öka risken för lungcancer. Om radon tas in med maten eller vatten kan dessa biprodukter skada mag-tarm-kanalen.
Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) uppskattar att radon i inomhusmiljö orsakar cirka 500 fall av lungcancer varje år. Antalet dödsfall ligger på samma nivå som antalet omkomna i trafiken. Radon är, uttryckt med andra ord, ett reelt hälsoproblem.
Radon är en osynlig radioaktiv gas som bildas naturligt i berggrunden när grundämnena radium och uran sönderfaller. När vi andas in radon, kan dess radioaktiva partiklar fastna i våra lungor. Över tid kan dessa partiklar skada lungvävnaden och öka risken för lungcancer. Faktum är att radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning.
Man kan bo i ett hus med höga halter av radon under en kortare tid då det tar lång tid att bilda lungcancer. Men under längre perioder kan det vara livsfarligt. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera radonhalterna.
Det enda sättet att veta om man har radon i huset är genom att utföra en radonmätning. Den vanligaste metoden att mäta radon i inomhusluften är genom att använda en radonmätare, även kallade spårfilmsdosor.
I Sverige finns det höga radonnivåer i vissa regioner på grund av olika geologiska förutsättningar. De områden som generellt sett har högre radonnivåer inkluderar delar av södra Sverige, Västra Götaland, Östergötland, och delar av Stockholms län. Det är dock viktigt att genomföra specifika radonmätningar på plats för att fastställa exakta nivåer i ett visst område, eftersom radonhalten kan variera mycket även inom små geografiska områden.
Du kan självklart själv mäta radonnivån i din bostad eller verksamhet. Du kan välja att utföra mätningen elektroniskt, eller med såkallade dosimetrar (radondosor). Socialstyrelsen rekommenderar att man använder dosimetrar därifrån man får en mätningsrapport från ackrediterade analyslaboraturium. Det rådges också att mäta under en period som varar minst 60 dagar, under eldningssäsongen 1a oktober – 30e april. Läs mer om radonmätning.
Du kan välja att utföra mätningen elektroniskt, eller med såkallade dosimetrar (radondosor). Socialstyrelsen rekommenderar att man använder dosimetrar därifrån man får en mätningsrapport från ackrediterade analyslaboraturium. Det rådges också att mäta under en period som varar minst 60 dagar, under eldningssäsongen 1a oktober – 30e april. Läs mer om radonmätning.
Man bör utföra mätningar i alla rum, där personer vistas minst fyra timmar dagligen. Dessa är vanligast:
- Sovrum
- Vardagsrum
- Hobbyrum, hemmakontor
Man bör också minst utföra en mätning per våning.
Socialstyrelsen konstaterar att för hus och lägenheter i ett plan ska minst två rum mätas, varav ett sovrum och ett rum som ofta används av boende, t.ex. vardagsrum. Om bostaden har flera våningsplan som används som bostadsutrymme ska minst en mätning göras på varje plan. Om utrymmen i källare används som bostadsutrymme ska mätning ske även där.
Socialstyrelsen rådger att man mäter under en period av 60 dagar. Du får mäta kortare eller längre tider, men ju kortare tidsperiod man mäter under, desto inexaktare blir resultaterna. Vid korttidsmätningar som utförs mellan 8-14 dagar blir osäkerheten så stort, att resultaterna endast bör betraktas som ett tips, särskilt om resultatet är inom ±20% av gränsvärden på 200 Bq/m³.
Socialstyrelsen rådger att man radonmätningar utförs under eldningstiden (vinterhalvåret). Det vill säga perioden från 1a oktober till 30e april.
Eftersom det är ovanligt att huset använder sig av extra värme under sommaren (1a maj till 30e september), och för att huset luftas ut oftare, kommer radonmätningarna under denna period inte riktigt stämma.
Är resultatet mycket lågt eller mycket högt, kommer det normalt också vara lågt eller högt under eldningstiden. Är resultatet däremot i området 150-250 Bq/m³, blir det dock mere osäker om hur resultatet kommer vara under eldningstiden.
Din bostad bör användas som vanligt under mätningsperioden. Du bör alltså ej åka på semester under mätningsperioden. Annars kommer din bostad vara tom under denna period, och det kan påverka mätningsresultatet.
Om du ändå väljer att åka på semester föreslår vi att förlänga mätningen med den motsvarande tid, så att du får en mer noggrann resultat.
Du kan såklart använda en elektronisk radonmätare. De är lika så noggranna som radondosorna, när mätningen utförs under en längre period, som 30 dagar. Dessutom kan elektroniska mätare återanvändas, så att du kan mäta flera olika rum, eller samma rummet under olika perioder med samma apparat.
I så fall ska du komma ihåg att avläsa resultatet, för att du ej får någon rapport från ett ackrediterat laboratorium. Dessutom ska du nollställa den elektroniska mätaren om du flyttar den från ett rum till ett annat, eller om du vill påbörja en ny mätningsperiod.
Nej, din Corentium Home är ej defekt. När mätaren för första gången sätts på eller nollställs, behöver den tid att anpassa sig till omgivningarna, typiskt 24 timmar. Prickarna visar att denna processen är på gång.
Det är inte nödvändigt. Det finns såklart några grejer som du själv kan testa för att lösa detta besväret.
Avlägsna batterierna ur enheten och placera mätaren på ett torrt ställe vid rumstemperatur i 24 timmar. Efter denna tiden sätter du åter igen batterierna in, och låter enheten kalibrera sig. Felkoden bör ha försvunnit då.
Om det inte hjälpte, ska du avlägsna dessa batterier, vänta en halvtimme, och ersätta dem med helt nya alkalinbatterier. Låta mätaren kalibrera, och kolla om problemet är löst.
Om problemet fortsätter, ska du kontakta oss på info@agx-nordic.se.
Det är lätt att mäta radon på arbetsplatsen, om du använder våra dosimetrar, radondosorna. Härifrån får du såklart en mätningsrapport från ett ackrediterat analyslaboratorium. För de bästa resultat bör mätningen utföras under eldningstiden (1a oktober – 30e april), under minst en 60-dagars period.
Först bör du dock ta reda på, om radonmätningar redan har utförts, och när de senast utfördes. Den byggnadsansvariga bör känna till det.
Eventuella tidigare mätningar bör ha utförts inom de senaste tio åren, annars ska nya mätningar utföras. Om byggnaden eller ventilationssystemet också har ändrats sedan den senaste mätningen, bör en ny mätning utföras.
Det behöver ej vara sant. Kommunens radonnivå är ett genomsnittligt värde från alla utförda radonmätningar på olika ställen i kommunen. De kan vara båda höga och låga värden. Det kan vara att under just din bostad kan en låg aktivitet äga rum, trots kommunens höga värden.
Du bör därför utföra en mätning, så att du kan få en klar bild av hur radonnivåerna i just din bostad eller verksamhet är.
Det behöver ej vara sant. Kommunens radonnivå är ett genomsnittligt värde från alla utförda radonmätningar på olika ställen i kommunen. De kan vara båda höga och låga värden. Det kan vara att under just din bostad kan en låg aktivitet äga rum, trots kommunens höga värden.
Du bör därför utföra en mätning, så att du kan få en klar bild av hur radonnivåerna i just din bostad eller verksameht är.
Tillsammans med dosorna kommer en vägledning om hur radondosorna ska placeras. Här finns också ärendenummret och koden du kommer behöva för att logga in i “Mina sidor” på denna hemsidan, där du ska registrera dinna upplysningar, start – och slutdatumet för mätningarna, och mätarens placering.
Du packar dosorna som anvisat i en passande kuvert och skickar den till:
Radonova Laboratories AB
Södra Depågatan 2
75454 Uppsala
Skicka ett mejl till info@agx-nordic.se med ditt ordernummer, ditt namn, adressen där mätningen utförs, och telefonnummer. Vi skickar dina inloggningsuppgifter till dig så fort som möjligt.
Det kanske är ett tillfälligt fel i systemet. Vänligen testa att komma in igen dagen efter. Skriva inloggningsuppgifterna precis som det står, med stora och små bokstäver. Om det ändå krånglar efter det, skicka ett mejl till info@agx-nordic.se med ditt ordernummer, ditt namn, adressen där mätningen utförs, och telefonnummer. Vi skickar möjliga lösningar till dig så fort som möjligt.
När laboratoriumet har mottagit dina mätare, kommer de analyseras. Utifrån analysen bearbetas en rapport. Denna rapporten kommer vanligtvis skickas via mejl 10-14 dagar efter laboratoriumet har tagit emot radondosorna.
OBS! Under högsäsongen (sista veckan i april och första två veckor i maj) och kring högtider som jul och påsk, kan resultaterna komma efter tre veckor.
Om det är över 200 Bq/m³ i din bostad eller verksamhet, bör radonet i inomhusluften reduceras. Det kan göras på olika sätt:
- Genom att göra golvkonstruktionen lufttätt mot marken
- Genom att öka ventilationen
- Genom att reducera undertrycket
- Genom att bygga in ett undertryck under golvkonstruktionen
Om golvkonstruktionen redan är tätt på rätt sätt, är det sällan nödvändigt med ytterligare åtgärder, när det gäller just detta. Det är också krav på att golvkonstruktionen i nya byggnader är lufttäta, och i sin följd radontäta.
De små radondosorna kan hålla upp till ett år efter mätningen påbörjades. Om det har varit runt 12-18 månader sedan påbörjandet, kan dessa radonmätare ändå skickas till analys.
Vi kan dock inte garantera ett resultat. Spårfilmen inuti radondosan kan falla sönder under tiden, tills den inte längre är läsbar. Oftast lyckas vi dock få en resultat.
Om dosan har legat längre än 18 månader, kan tyvärr ingen resultat läsas av. Radondosorna kan behandlas som restavfall.
Du har 14 dagars ångerrätt från köpsdatumet, så länge du ej har brutit emballagen på de enkla radondosor. Skicka ett mejl till info@agx-nordic.se, där du uppmärksammar att du vill använda din ångerrätt. Skicka därefter dosorna oöppnade tillbaka till oss:
AGX Nordic
Ejby Mosevej 5
2600 Glostrup
Danmark
När vi har tagit emot dina dosor, överför vi det betalda beloppet tillbaka till kortet som användes för köpet.
Du kan läsa mer om ångerrätten för köp i våra handelsvillkor.
Det är möjligt att mäta radon under en kort period, men resultatet kommer inte att vara det bästa man kan få. Dock kan dessa korta mätningar användas som en indikation på hur högt radonnivåerna kan gå, speciellt om resultatet är betydligt högre eller lägre än de rekommenderade gränsvärden för radonaktivitet. Osäkerheten om resultatet är på grund av just den korta mätningstiden. Har du möjligheten att mäta i minst 10-14 dagar, kan du välja en korttidsmätning med en radondosa (dosimeter). Läs mer om En snabbare radonmätning.
Har du endast några få dagar att mäta, bör du använda en elektronisk radonmätare. Du ska dock tänka på att det ändå kommer finnas osäkerheter om resultatens noggranhet efter en så kort mätningsperiod.
Därför rådger vi alltid att mäta i minst sju dagar med elektroniska radonmätare. Redan efter det första dygnet får du en indikation av hur stort radonaktiviteten är, och du kan även läsa av resultaterna så fort mätningen är klar.
Här kan du köpa elektroniska radonmätare.
Inne i radondosorna finns en speciell plastfolie, därpå radonatomer kan sätta sina spår. Dessa spår läsas av i analyslaboratoriumet, och från dessa beräkningen bearbetas ett resultat.
Radonet fångas upp i en särskild kammare inuti mätaren. Här kan alfapartiklarna som uppstår vid radonsönderfall översättas till digitala signaler.
Utifrån det kan en inbyggd dator beräkna radonnivåerna. Resultatet visas antingen på den inbyggda skärmen, eller överföras till en tillkopplad mobiltelefon.
Ja, men bara från en enhet i taget. Du ska alltså välja den aktuella Wave/Wave Plus-enheten, som du önskat att se data från.
Se till att i förväg lägga till och ansluta till de enskilda enheterna. Samtidigt krävs det att din mobil/tablet är inom Bluetooth-räckvidd av den specifika enheten, som du önskar att se data från.
När man mäter radonnivåerna, oavsett vad man använder, kommer det alltid finnas osäkerheter. Hur stora dessa kan vara, påverkas främst av hur långt man har utfört mätningen.
För båda sorters mätare kan osäkerheten vara mindre än 5%.
Radon är ett radioaktivt ämne, och därför används samma aktivitetsenhet som för alla andra radioaktiva ämnen och föremål. Standardenheten för sönderfall kallas för becquerel (Bq). En becquerel, 1 Bq, motsvarar en sönderfallshändelse per sekund.
När man mäter radonkoncentrationen, sker det typiskt i en begränsad luftmängd, typiskt en kubikmeter (m³). Därför anges radonnivån normalt i becquerel per kubikmeter (Bq/m³), oavsett hur stort det testade rummet kan vara.
Förr var sönderfallsaktiviteten mätt i curieenheter (Ci), typiskt picocurie/liter (pCi/L). På amerikanska radonmätare används denna enheten ännu. Att översätta pCi/L till Bq/m³ går, en pCi/L motsvarar 37 Bq/m³.