Fuktmätning

Det uppskattas att det finns problem med fuktigt inomhusklimat i ungefär var femte bostad i Danmark.

Hög luftfuktighet skapar goda växtförhållanden för mögelsvamp, liksom för dammkvalster som också trivs i en fuktig miljö. Om du har ett fuktigt inomhusklimat är det en bra idé att mäta luftfuktigheten i väggar, golv och tak, eftersom fukt i luften tenderar att sätta sig särskilt på kalla väggar/golv. Speciellt om du har haft en vattenskada är det en fördel att mäta den relativa luftfuktigheten i t.ex. väggar, golv och tak med en fuktmätare/hygrometer. Mögelsvamp växer i organiska material när luftfuktigheten är över 75 %, så det är viktigt att se till att skadan har torkat ordentligt.

Renovering

Om du ska måla ett område är det också en bra idé att kontrollera att området är ordentligt torrt. Om man till exempel målar på fuktigt trä stänger man in fukten och detta kan orsaka röta och mögel. Därför bör fuktnivån vara 15-18 %.

Vedspis

Om du har vedspis är en fuktmätare också ett bra verktyg att ha till hands, så du kan snabbt kontrollera om veden är tillräckligt torr för att bränna. Fuktiga bränslen avger inte så mycket värme och de förorenar och sotar till skorstenen. Fuktnivån i bränslet bör vara under 20 %.

Ventilation

Du kan lätt få problem med fukt eftersom en människa i genomsnitt avger ca 2 liter vatten om dagen genom andning och genom huden. Vid bristande ventilation bidrar denna fuktiga luft till dåligt inomhusklimat. Kondens på fönstren är ett tecken på att man har för fuktigt inomhusklimat, men den bästa indikationen får man genom att mäta luftfuktigheten med en fuktmätare/hygrometer. Hos oss har du möjlighet att hyra eller köpa en mängd olika fuktmätare/ hygrometrar både för luften och för fuktproblem i vägg, golv etc. Luftfuktighetshalten bör vara ca 60 % på sommaren och 40 % på vintern.

Rutnät  Lista 

per sida
Fallande ordning
 1. HTC-1 hygrometer

  Enkel hygrometer

  225,00 SEK

  Eftersom mögelsvamp växer på organiskt material när fuktigheten är över 80 % är det viktigt att ha kontroll över den relativa fuktigheten inomhus. Det kan du få blixtsnabbt med denna enkla hygrometer som även visar temperaturen.

  Både temperatur och relativ fuktighet visas tydligt på den stora skärmen. Apparaten som bara har tre knappar är mycket lätt att använda, och den är utformad så att den kan stå på ett bord eller hänga på väggen.

  Hygrometern visar också tid och datum och den kan användas som en väckarklocka. Apparatens noggrannhet är 5 % och den relativa fuktigheten visas i området 20 till 99 procent. 

  Läs mer
 2. Enkelt hygrometer, der er nemt at betjene og som viser både relativ luftfugtighed og temperatur

  Rund hygrometer

  225,00 SEK

  Med denna enkla och eleganta hygrometer kan du enkelt få en överblick över både den relativa luftfuktigheten och temperaturen i din bostad eller företag. Apparaten utgörs av en stor, rund skärm med touch-knapp. Den är designad så den både kan stå självständigt eller hänga på en vägg. De inbyggda magneterna gör att hygrometern även kan hängas på en metallyta, såsom ett kylskåp. Luftfuktigheten mäts i intervallet 20–95 procent med en noggrannhet på ± 5 procent.

  Läs mer
 3. Hygrometer från Gann

  Gann Hydromette BL Compact B

  2850,00 SEK

  Hygrometern upptäcker fukt i byggnadsmaterial (av alla slag) och detekterar fukt i byggnadskonstruktioner såsom vägg, golv och tak. Hygrometern skannar ner till 35 mm djup och tack vare bollsonden sätter mätaren inte märken på det material som den mäter på.

  Läs mer

Rutnät  Lista 

per sida
Fallande ordning