Om våra mögeltester

Testa om du har synligt mögel
Synligt mögel kan förekomma som små fläckar som kan vara svarta, gröna, bruna, gula eller vita, på ytor (väggar, tak osv.). Mögelsvamp förekommer tyvärr i många varianter, och därför är det ofta bäst att testa om du bara skulle ha minsta misstanke.

Vi erbjuder flera olika gör-det-själv tester för synligt mögel på ytor. PRO-Clean, som även är det billigaste testet, är bra att börja med om du vill undersöka ett misstänkt område. Om testet visar att mögelnivåerna är för höga kan du rengöra området och sedan genomföra ett nytt PRO-Clean test. På så vis har du eliminerat andra faktorer som påverkar testresultatet, såsom proteiner från matrester.

Om detta andra test fortfarande visar en för hög mögelnivå bör du överväga ett dyrare test. Då kan du ta reda på precis hur mycket mögelsvamp som finns och/eller vilken typ av mögelsvamp det handlar om.

Om du eller någon annan i hemmet har hälsoproblem som kan orsakas av mögelsvamp, då rekommenderar vi att du inte nöjer dig med ett yt-test. I så fall är det en riktigt bra ide att komplettera med ett test som kan hjälpa till att undersöka om det finns dold mögelsvamp.

Du kan läsa mer och köpa våra olika tester för synligt mögel här

Testa om du har dold mögelsvamp 
Misstänker du att det finns mögelsvamp i ett rum, men utan att kunna se synliga spår? Då kan det vara för att mögeltillväxten gömmer sig bakom tapeten, panelerna, under golvet eller liknande.

Det gör det lite svårare att ta reda på om det finns mögelsvamp, men inte omöjligt. Det finns också flera olika möjligheter att testa om det finns dold mögelsvamp. Det kan man bl.a. göra med hjälp av ett lufttest, där man analyserar luften i ett rum med avseende på halten av svampsporer. Testet fås i två olika versioner: Med den första ska du själv räkna dig fram till resultatet och bedöma det med utgångspunkt i medföljande manual.

Det andra testet skickar du till analys i den medföljande och frankerade svarskuvertet. Därefter får du en rapport med resultatet. Det finns även möjlighet att genomföra en DNA-analys av damm. Efter provtagningen skickar du den direkt till vårt laboratorium i det frankerade svarskuvertet. Sedan får du en detaljerad rapport med resultatet inom ca 14 dagar.

Du kan läsa mer och köpa våra olika tester för dold mögelsvamp här

Det kan vi också 
Vi kan även erbjuda dig att testa om det finns mögelsvamp på ytor med hjälp av så kallade avtrycksplattor, liksom vi kan hjälpa till att undersöka materialprover. Skriv (eller ring) till oss för att höra mer om möjligheterna och vårt erbjudande.