Svartmögel på trä utomhus är inte bara en ögonskur för många, det kan även leda till skador på trät och potentiella hälsorisker. Men räds inte! Med denna guide kommer du snabbt och enkelt kunna åtgärda problemet

Ta bort svartmögel från trä utomhus

Svartmögel på trä utomhus är inte bara en ögonskur för många, det kan även leda till skador på trät och potentiella hälsorisker. Men räds inte! Med denna guide kommer du snabbt och enkelt kunna åtgärda problemet.

En komplett steg-för-steg guide

För att tackla svartmögel på bästa sätt behöver du förstå vad du står inför. Svartmögel älskar fuktiga och skuggade miljöer. Därför är trä utomhus en perfekt plats för svartmögel.

Du behöver skyddshandskar och skyddsglasögon

Vad du behöver

  • Skyddshandskar och skyddsglasögon
  • Mjuk skrubborste
  • Hink med vatten
  • Tvål eller specialanpassat rengöringsmedel för mögelborttagning
  • Träskyddsmedel eller impregnering

Så här gör du

Steg 1: Skydda området runt trät
Se till att skydda närliggande växter, gräs eller andra ytor med en presenning eller plast för att undvika oönskad skada från rengöringsproccesen.

Steg 2: Skölj träet
Börja processen genom att försiktigt skölja av träytan med vatten. Detta hjälper till att lossa yttre lager av mögel och gör rengöringen enklare.

Steg 3: Förbered och applicera din rengöringsmedlet
Blanda ditt valda rengöringsmedel med vatten i en hink. Applicera lösningen generöst på det angripna området och låt det sitta i 10-15 minuter. Undvik dock att låta lösningen torka helt på träytan.

Steg 4: Borsta bort möglet
Med din mjuka skrubborste, borsta varsamt bort svartmöglet i riktning med trädets korn. Detta för att minska risken för repor eller skada på träet.

Steg 5: Skölj träet igen
När all synlig mögel har borstats bort, skölj träet ordentligt med rent vatten.

Steg 6: Låt träet torka
Det är av yttersta vikt att träet får torka helt innan du går vidare. Lämna det för att lufttorka eller, om nödvändigt, använd en handduk eller en hårtork på ett lågt läge för att påskynda torkprocessen.

Steg 7: Skydda träet för framtiden
För att säkerställa att träet förblir fritt från svartmögel i framtiden, applicera ett lager träskyddsmedel eller impregnering.

Skriv til os

Ring til os