Mögel i badrummet är något som förekommer i många hem. Vi ger dig information om hur du tar bort och förebygger mögel

Bli av med mögel i badrummet

För att bekämpa mögel i ditt badrum är det avgörande med en grundlig och metodisk strategi, eftersom fuktiga miljöer som badrum är idealiska för möglets överlevnad och tillväxt. Vi har samlat en massa bra information som du kan använda antingen före eller efter möglet har inkräktat i ditt badrum.

Få de nödvändiga medlen för att bekämpa mögel i badrummet

Mögel i badrummet är tyvärr ett vanligt problem, som är utbrett i många hem över hela Sverige. Mögel beror ofta på den höga fuktnivån, som ofta finns i badrum. Ordentlig ventilation i badrum är därför ett måste.

Vid en viss temperatur omvandlas vatten till ånga genom avdunstning. Denna ånga blir sedan åter till vätska när den kyls ner – en ganska enkel process. Detta inträffar nästan varje gång duschen i badrummet används.

Så när du duschar och vattnet avdunstar blir det ganska fuktigt i badrummet. Om det inte finns tillräcklig ventilation kan inte den fuktiga luften komma ut, och då torkar inte rummet ordentligt.

Den extra fukten kan få mögel att växa i badrummet. Mögel är inte välkomnande att se på, varken för dig och din familj eller gäster som besöker ditt hem. Dessutom kan den ovälkomna gästen också vara skadlig för din hälsa. Vi har samlat massor av bra tips som du kan använda dig av för att hålla ditt badrum torrt och fritt från mögel.

Mögel är ofta synligt, vilket innebär att du snabbt kan vara säker om du har något konstigt på väggarna, fogarna eller i taket

Mögel i badrummet? Synligt mögel

Om du är osäker på om du har fått mögel i badrummet finns det flera tecken som är bra att kontrollera badrummet för. Mögel är ofta synligt, vilket innebär att du snabbt kan vara säker om du har något konstigt på väggarna, fogarna eller i taket.

Mögel kan komma i flera olika färger och mönster, där det vanligtvis varierar mellan svart, grått, vitt och grönt och i antingen fläckar eller ränder. Är du osäker kan det vara en bra idé att köpa ett mögeltest för ytor.

Om du upplever en stark mögel- eller jordliknande lukt är det ofta ett tecken på mögel

Möglig lukt i badrummet

Om du upplever en stark mögel- eller jordliknande lukt är det ofta ett tecken på mögel. Mögel är inte alltid synligt, vilket är varför det inte alltid är lätt att dra slutsatsen om ditt badrum har drabbats eller inte.

Lyckligtvis finns det mögeltest som du kan använda för att testa mot dolt mögel. Testa om du har dold mögelsvamp med ett luft- eller dammtest.

Om du har testat för mögel och resultatet kommer tillbaka positivt, finns det flera bra möjligheter för att ta bort mögel

Ta bort mögel från badrummet

Om du har testat för mögel och resultatet kommer tillbaka positivt, finns det flera bra möjligheter för att ta bort mögel. Se vår steg-för-steg guide nedan eller läs vår detaljerade guide om att ta bort mögel.

  1. Hitta orsaken till möglet
  2. Ta bort möglet med rätt produkter
  3. Kvalitetskontrol
Skriv til os

Ring til os